Ciastka/batoniki · Na wynos · Wegańskie · Śniadanie

Owsiana krajanka warstwowa.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zerkając na wcześniejszy wpis zrozumiałam, że nawet się nie przedstawiłam. Tak więc.. Cześć! Jestem Natalia, osoba uzależniona od masła orzechowego i daktyli… dla odmiany lubię zagryzać to bananami i czekoladą. To tak w skrócie o mnie 🙂

Bywają dni kiedy wchodzę do kuchni z zamiarem czego? Właściwie sama nie wiem, wyjmuję wtedy to co sprawdzone i niezastąpione. Nie trudno się domyślić o czym mowa.

Masło orzechowe sprawdza się zarówno na słodko i na słono.. o czym pewnie się jeszcze przekonacie nie raz.
Daktyle to świetna przekąska, jeżeli człowiek pragnie się zasłodzić w szybkim czasie.
Płatki owsiane to nie tylko nudna śniadaniowa breja.. swoją drogą ten mit chyba już przechodzi w niepamięć, w wielu przypadkach?
Banan… czy tu coś trzeba dodawać?

W ten sposób z kilu składników da się stworzyć coś, co równie dobrze można zjeść na śniadanie, w domu na spokojnie z kubkiem kawy, w biegu zagryzając bananem, czy jako przekąskę, lub zdrowy deser…lub tak po prostu, bo tak 🙂
Zapraszam was na przepis na
orzechowe batoniki owsiane z daktylowym karmelem i czekoladową polewą.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrzepis:
(6 kawałków)

WARSTWA I:

  • 100g płatków owsianych
  • banan
  • 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu
  • 40g masła orzechowego
  • cynamon
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

WARSTWA II:

  • 60g daktyli
  • ok.1/4 szklanki gorącej wody
  • łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli

WARSTWA III:

  • 25g oleju kokosowego
  • ok.25-30g naturalnego kakao
  • 1-3 łyżeczki cukru (do smaku)

 

Wszystkie składniki na pierwszą warstwę umieścić w misce i porządnie  wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia i uformować szeroki prostokąt/kwadrat/lub użyć dość małego naczynia żaroodpornego. Piec przez ok.30min w piekarniku nagrzanym do 200stopni.

Wystudzić.

W między czasie daktyle zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić. Po ok.15min zmiksować z masłem orzechowym.

Olej, kakao i cukier umieścić w miseczce i roztopić w kąpieli wodnej.

Na wystudzony blat położyć masę z daktyli, a następnie polać to „czekoladą”.

Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

 

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWE

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Reklamy

3 thoughts on “Owsiana krajanka warstwowa.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s